به گزارش مشرق به نقل از فارس، باراک اوباما زمانی که در رقابتهای انتخاباتی سال 2008، نامزد دموکراتها بود، وعده داد، زندان مخوف گوانتانامو را که محل نگهداری از مظنونین حملات تروریستی در خلیج گوانتانامو در سواحل کوباست، ظرف یک سال تعطیل کند. اوباما حتی در دومین روز ورودش به کاخ سفید، فرمان تعطیلی بازداشتگاه گوانتانامو و همچنین زندانهای مخفی سیا را صادر کرد تا ژستهای خود را به همه جهانیان نشان دهد.
اما او نه تنها در جلب نظر کشورهای اروپایی برای نگهداری زندانیان این زندان بدنام و قانع کردن مخالفان جمهوریخواه خود در کنگره برای بستن آن موفق نبود، بلکه نتوانست دوستان آمریکا در سراسر جهان را برای پذیرش زندانیان آزاد شده، در کشورشان راضی کند.
جالب اینکه در سال 2012، نه تنها این زندان همچنان پا بر جاست، بلکه فناوریهای آن بهروز شده است. برخی گزارشها حاکی از آن است که ارتش آمریکا قصد دارد میان زندان گوانتانامو در خلیج کوبا و سرزمین اصلی آمریکا مجموعهای از کابلهای فیبر نوری به ارزش 40 میلیون دلار کار بگذارد. این کابلهای فیبر نوری 800 مایل از خلیج کوبا تا جنوب فلوریدا را به هم مرتبط خواهد کرد. این پروژه در سال 2014 عملیاتی خواهد شد.
کارشناسان میگویند، این پروژه یکی از چند طرحی است که برای بهروز کردن گوانتانامو در نظر گرفته شده است. تازهترین مورد آن نیز احداث زمین فوتبالی به ارزش 750 هزار دلار در این زندان به شمار میآید. فرماندهان آمریکایی گوانتانامو بر این باورند چنین سرمایهگذاری بلندمدتی در زیر ساختهای این زندان نشان از آن دارد که آمریکا قصد دارد فعالیت این زندان را ادامه دهد. این موضوع به روشنی نشان میدهد این وعده، صرفا شعاری با هدف جلب آراء بیشتر بوده و ارادهای برای انجام آن وجود نداشته است.
نکته قابل تامل اینکه باوجود همه این نشانها درباره بعید بودن بحث تعطیلی بازداشتگاه گوانتانامو، باراک اوباما بار دیگر در رقابتهای انتخاباتی سال 2012 با هدف جلب آراء آمریکاییها بار دیگر متعهد شد، برای بستن این زندان مخوف در پایگاه دریایی آمریکا در کوبا تلاش کند!
البته این مورد تنها خلف وعده رئیس جمهور آمریکا به شمار نمیآید. طبق برآوردهایی که انجام شده، شمار وعدههای انتخاباتی نامزد دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری 2008 آمریکا، بالغ بر 508 مورد بوده است. نکته اینکه این وعدهها، با شعار ایجاد تغییر و امیدوار کردن شهروندان خسته از جنگ و فقر آمریکا از سوی ستاد انتخاباتی باراک اوباما داده شده بود.
سرویس اینترنتی «پولیتیکی فکت» در پژوهشی که در همین رابطه انجام داد، اعلام کرد، اوباما تنها به 37 درصد از شعارهای انتخاباتی خود پایبند بوده و در باقی موارد از عملی کردن این شعارها طفره رفته و یا آن را به آیندهای نامعلوم موکول کرده است.
این در حالی است که وی در 16 درصد موارد نه تنها به تعهداتش وفادار نبوده، بلکه کاملا برخلاف شعارهای خود عمل کرده است. هر چند از برخی عوامل مانند مخالفت جمهوریخواهان کنگره به عنوان موانع بیرونی دولت اوباما در این راستا یاد میشود اما در واقع رویکردها و سیاستهای وی را میتوان علت اصلی ناکامی اوباما در این چهار سال به شمار آورد.